Blogi

Minä ja aluekehitys

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Minä ja aluekehitys

Olen asunut Keski-Suomessa 3-vuotiaasta lähtien. Kun tästä poistetaan opiskeluajat Joensuussa ja myöhemmin Jyväskylässä armeija-aika Keuruulla sekä opetustyö Mikkelissä 2 vuotta niin yhteensä asumisajaksi Keski-Suomessa tulee yli 30 vuotta. Olen siten pysynyt juurillani ja välillä on aina virkistävää käydä ulkomailla tai kiertää ympäri Suomea matkoilla.

Matkat antavat etäisyyttä katsoa omaa asuinaluetta ja sen kehitystä. Minua on aina kiinnostanut ympäristön muutos monelta eri näkökannalta. Valo ja videokuvauksen harrastuksena aloitin 1980 luvun lopulla kun sain vanhemmiltani käyttöön videokameran. Oli erikoista tallentaa liikkuvaa kuvaa lähiympäristöstä ja katso otoksia omasta televisiosta jälkikäteen. Tuolloin video leikattiin kopioimalla nauhalta toiselle otoksia ja editoin ohjelmia aluksi kotinauhurilla. Kameran ja nauhurin viereen laitoin videomikserin ja ääninauhurin ja se mahdollisti kuvaefektien tekemisen ja lisä-äänet video-ohjelmaan.

Eräs ohjelma, jonka kuvasin 1990-luvun alussa, on jäänyt erityisesti mieleen. Kiertelin ympäri Palokkaa polkupyörällä kolmijalka -jalusta selkärepussa ja kuvasin senaikaista Palokkaa videolle. Nykypäivänä ympäristö on monelta osin muuttunut ja video-ohjelma mahdollistaa aikamatkailun taaksepäin menneeseen aikaan. Ohjelma on arkistoitu myös maakunta-arkistoon. Nykypäivänä vastaavan ohjelman toteuttaminen olisi yhtä mielenkiintoista kuin tuolloin ja todennäköisesti teen sellaisen lähiaikoina. Samoin muilta alueilta kotiseutuohjelmien toteutus kiinnostaa minua aiheena.

 Lievestuore asuinalueena ja yrityksen toimipaikkana

Pitkäaikainen haave oman kodin rakentamisesta toteutui 2017 vuonna Lievestuoreelle. Perheemme muutti alueelle monen eri vaihtoehdon tutkimisen jälkeen. Rakentaminen oli minulle yrittäjänä haasteellinen ja samalla mielenkiintoinen kokemus. Omaan tapaan tyypillisesti tutustuin rakennusalaan hyvinkin monipuolisesti. Erilaiset silikonit ja salaojaputkien salat ovat nyt minulle paljon tutumpia kuin aikaisemmin.

Lievestuore on myös alueena minulle tuttu jo 80-luvun ajoilta. Vierailin tuolloin usein keskustassa mökkimatkojen varrella. Tänä päivänä yrittäjänä ja monenlaisen kokemuksen hankkineena katson jälleen asuinaluettani idearikkain ajatuksin. Uskon että yhteinen toivomus alueen yrittäjillä on ylläpitää ja kehittää Lievestuoreen seutua yhdessä koko Laukaan kunnan kanssa virkeäksi ja monella tapaa mieluisaksi asuinalueeksi myös tulevaisuudessa.

Konkreettiset toimenpiteet aluekehityksen kannalta voivat olla alkujaan pieniäkin askeleita, mutta pitkällä ajalla askeleista syntyy polku ja toivottu päämäärä saavutetaan. Tilastokeskuksen nettisivuilta löytyy ajankohtaisia lukuja alueesta. Yrittäjyyden näkökulmista kysymys on useimmiten viestinnästä, markkinoinnista ja koulutuksesta.

Koko Laukaan suhteen odotan poliitikoilta ja heidän valitsemiltaan virkamiehiltä aktiivista otetta aluekehityksen kannalta tasapuolisesti kaikkien Laukaan alueiden suhteen. Lievestuore sijaitsee vilkkaan valtatien varrella ja mielestäni tämä tulisi hyödyntää paremmin koko seudun kannalta. Laukaa on vuosikymmeniä kuin unohtanut Lievestuoreen markkinoinnin päivittäin alueen ohikulkeneiden ihmisten suhteen. Toinen näkökanta markkinointiin on toki kaikki digitaalinen viestintä imagon kehittämiseksi.

 

Master Plan

Jo termi 'Master Plan' etäännyttää ja sopii monen vitsin aiheeksi. Termiä käytetään julkisten alueiden suunnitteluun ja yhteisten ideoiden koostamiseen. Suunnitelman toteutus tarvitsee samanlaisia askeleita kuin kaikki muutkin konkreettiset kehitysprojektit. Pikaisella tarkastuksella Lievestuoreen Masterplan toteutettiin vuosina 2016 - 2017. Vitsi tästä muutoin ansiokkaasta suunnitelmasta tulee siinä vaiheessa, kun puhutaan toteutuksen tilanteesta.

Yhteenvedossa mainitaan muun muassa:
Lievestuoreen taajama on kytkettävä tiiviimmin Vt 9 ohikulkevaan liikennevirtaan
mm. liittymäjärjestelyjen, näkyvän opastuksen ja vetovoimaisten kohteiden kautta

Satama ja Lievestuoreenjärven ranta ovat taajaman todellisia vetovoimatekijöitä,
jotka on viherrakentamisella, opastuksella ja uusilla yhteyksillä kytkettävä osaksi
taajamaa ja sen vetovoimaa

Lievestuoreen elinvoimaisuutta on kehitettävä mm. muuttamalla liiketilojen
käyttötarkoitusta, kaavoittamalla tontteja yritysten käyttöön ja houkuttelemalla
uusia investointeja (tyhjiin kiinteistöihin ja tyhjille tonteille)

Taajamakuvaa Liepeentien varressa voidaan parhaiten kehittää kaventamalla
katutilaa, parantamalla opastusta sekä valaistuksen ja viherrakentamisen keinoin.
Taajaman rajaamiseksi voidaan luoda porttirakenteita tai maamerkkejä

Kunnasta on löytynyt kuva keskustasta tälle sivulle: linkki.

 

Tässä lisäksi markkina-analyysi Laukaan kunnan sivuilta: linkki

 

Miten näitä suunnitelmia toteutetaan jatkossa? Kirjailen ideoita toisissa kirjoituksissa myöhemmin, kun keskustelen asioista aiheesta kiinnostuneiden kanssa.

 

Yrityksestä

Kuvaukset toteutetaan muutamassa päivässä ja näihin voi käyttää myös yhteistyökumppaneiden palveluita. Yritys sijaitsee Keski-Suomessa, Laukaassa. Yrittäjänä toimii Antti Mikkola.

©2018 Mediazoo.fi. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

Search