Kasettien digitointia vuosien kokemuksella

0 Comments

Kasettien digitointia laadukkaasti. Videonauhoissa (Svhs, Svhs-c, VHS, VHS-C, 8mm, hi8) käytän aikavirhekorjainta (TBC), joka poistaa vanhoihin tallenteisiin mahdollisesti tullutta huojuntaa. DV-nauhat digitoin DV-portin (firewire) kautta, jolloin signaali säilyy digitaalisena. Näin nauhan kuvalaatu ei häviä.

Mihin digitaaliseen muotoon siirrän kasetit?

Nykyään suurin osa vanhoista kaseteista siirretään tiedostoiksi. Tiedostomuodon etu on sen helppo kopiointi. Tikuista ja kovalevyistä on helppo tehdä useita uusia kopiota.

Mp4-tiedostomuoto on yleisin formaatti. Kyseisessä muodossa videokuvaa pakataan vähän, ja se vie tällöin vähemmän tilaa. Yhdelle muistitikulle mahtuu useita kasetteja. Mp4-muodon etuna on sen monipuoliset toistomahdollisuudet. Käytännössä lähes kaikki uusimmat televisiot toistavat suoraan mp4-videon USB-portin kautta. Lisäksi mp4 toimii ns. suoratoistossa esimerkiksi pilvipalvelun kautta. (Google Drive, DropBox) Mp4-muoto toistuu hyvin tietokoneiden avulla. Editointiohjelmat tukevat myös mp4-muotoa.

Avi-tiedostomuoto on editoijan valinta. Tässä muodossa otetaan laajemmin talteen kuvaa, ja kuvaa ei pakata samaa määrää kuin mp4:lla. Tilan tarve on suuri, mutta isotkin video-arkistot mahtuvat ulkoiselle kovalevylle.

Mov-tiedostomuoto on ominaisuuksiltaan vastaava kuin Avi, mutta muoto on tarkoitettu MAC-tietokoneille. Kysy tästä lisää, jos käytät Applen konetta.

DVD-muotoon digitointi on edelleen melko yleistä. Soittimia on vielä käytössä. Yhteen DVD-levyyn mahtuu hyvällä laadulla n. 2-tuntia videokuvaa. DVD-levy kestää heikosti naarmuuntumista.

M-Disc tai bluray kysy myös näiden tallennusmuotojen käyttöä.


Teen myös kaitafilmien ja valokuvien digitointia.

Avainsanat: , , , , , , , , ,