Ääni on olennainen osa videokuvauksen kokemusta ja sisältöä. Se voi nostaa tai laskea katsojan osallistumista ja ymmärrystä kuvattavaan sisältöön. Äänen tallentaminen ja jälkikäsittely vaativat tarkkaa huomiota, sillä kohina voi haitata lopputulosta merkittävästi.

Tänään kohina tuli vastaan eräässä ohjelmaprojektissa, kun vierailin tutun editointiurakan parissa. Kohina korostui erityisesti kuvausvaiheessa, sillä ääni oli tallennettu esimerkiksi kameran omalla mikrofonilla tai langattoman mikrofonin äänitystaso oli ollut liian alhainen. Lisäksi kamera oli voinut tallentaa tilan kaikua tai äänitysympäristö oli ollut muutoin meluisa.

Kun erilaisia äänitystilanteita yhdistetään ohjelmamuotoon, editoijalle voi kertyä paljon haasteita tasaisen laadukkaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Äänestä täytyy poistaa kohinaa, vahvistaa, kompressoida, normalisoida ja poistaa muita häiriöääniä kuten raksahduksia ja kilinöitä.

Keskeinen oppi tällaisesta projektista on korostaa kuvaustilanteen ja äänentallennuksen laadukasta toteuttamista jo kuvaustilanteessa. Tämä helpottaa ja selkeyttää editointivaihetta huomattavasti. Parhaimmillaan mikrofoni voidaan kiertää haastateltavalta toiselle samanmallisena, jotta äänen sävyt pysyvät tasaisina läpi ohjelman.

Vaikka editointivaiheeseen on tarjolla monia ohjelmia, kuten ilmainen Audacity, kaiun poistaminen äänestä voi olla haastavaa. Siksi ennaltaehkäisevät toimenpiteet laadukkaan äänen tallentamiseksi ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Tämän kirjoituksen tärkein viesti onkin korostaa kuvaus- ja äänentallennuksen laadun merkitystä harjoittelun ja kokeilun kautta erilaisissa tilanteissa jo ennen varsinaisten kuvauksien alkamista. Kuuntele äänitallenteita huolellisesti kuulokkeilla ja varmista, että ääni on laadukasta ja häiriötöntä. Ohjelman valmistus on lopulta monen osatekijän summa, ja äänen laadun varmistaminen on yksi niistä tärkeimmistä. Uusia tuulia ovat myös 32bit-tallennustavat, jotka auttavat kohinan suhteen.